“Als het kind maar gezond is, het geslacht maakt niks uit!”, hoor je als nuchtere Hollander te denken. Maar als je alleen maar jongens of juist meisjes krijgt kan dit echter heel anders liggen. Soms zijn vrouwen hevig teleurgesteld als ze niet het meisje of jongetje krijgen waar ze zo op hoopten, een teleurstelling die niet zomaar over gaat. Er is dan sprake van ‘gender disappointment’ – teleurstelling over het geslacht van je baby die zelfs tot depressie kan leiden.
Ouders hebben vaak een voorkeur voor een gemengd gezin, of juist voor één bepaald geslacht. Zo is bekend dat stellen met twee kinderen van hetzelfde geslacht vaker dan gemiddeld voor een derde kind gaan.
Sommige vrouwen kunnen erg verlangen naar een dochter. Ze willen leuke meisjesdingen met haar doen, hopen op een goede moeder-dochterband en dat ze meer betrokken zal zijn bij haar ouders dan een zoon als ze volwassen is. Na twee of drie jongens kunnen deze vrouwen zo teleurgesteld zijn dat ze vaak voor nóg een kind kiezen in de hoop dat dit dan wél een meisje zal zijn. Want statistisch gezien had ze er toch al moeten zijn? Helaas kunnen ze dan bedrogen uitkomen want de kans op weer een jongen wordt zelfs iets groter naarmate er al meerdere jongens zijn.
Je kunt je natuurlijk door een psycholoog laten behandelen voor gender disappointment, of het heft zelf in de hand nemen, als het kan liefst op tijd (“Een slimme meid plant haar gezin op tijd”). Met onze methode is het mogelijk om grip te krijgen op je gezinssamenstelling en dat past in deze tijd waarin we steeds bewuster omgaan met gezinsplanning. Op een natuurlijke manier kan de kans op het gewenste geslacht tot zo’n 80% worden verhoogd.