We begrijpen goed dat de natuurlijke methoden van Gender Consult vragen kunnen oproepen. Werkt de behandeling eigenlijk wel? Om twijfels hierover weg te nemen zijn we al in een vroeg stadium een wetenschappelijk onderzoek gestart om het succespercentage van onze behandeling objectief en onomstotelijk vast te leggen en de behandeling te verbeteren. Daarom vragen we onze cliënten om hieraan mee te werken en hun gegevens ter beschikking te stellen. Persoonlijke gegevens van deelnemers aan het onderzoek worden uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld en zullen nooit worden gepubliceerd.
Gender Consult doet sinds 2001 samen met de Universiteit Maastricht wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van dieet en timing op het geslacht van de baby. Hierbij worden voor elke deelnemer volgens een vast protocol gegevens vastgelegd, zoals het gewenste en uiteindelijke geslacht van de baby, gegevens over timing, bloedwaarden en duur van de behandeling. Deze gegevens worden geanalyseerd om de werkzaamheid van de methode aan te tonen. Ze worden ook gebruikt om de invloed van het dieet en de timing op het geslacht preciezer in kaart te brengen. De Universiteit Maastricht ontvangt geen geld voor het doen van dit onderzoek en garandeert daardoor de onpartijdigheid van de resultaten. Het onderzoek is goedgekeurd door de medisch-ethische commissie en de universiteit treedt op als guarantor. Dat betekent dat zij beschikken over alle gegevens van de deelnemers aan het onderzoek en alle meetgegevens kennen voordat het geslacht van de baby bekend is.
De gegevens van iedereen die aan het onderzoek heeft meegedaan en een meisje wilde zijn in 2010 gepubliceerd. De resultaten lieten een succespercentage 81% zien, gebaseerd op deelnemers die beide methoden correct hadden toegepast. Het artikel met de resultaten is in december 2010 verschenen in het internationale wetenschappelijk tijdschrift Reproductive BioMedicine Online.
Het vernieuwende van dit onderzoek is dat nu voor het eerst het effect van het dieet is gekwantificeerd door middel van bloedserumanalyses voor, tijdens en aan het eind van het traject. Het was hierdoor ook mogelijk om aan te tonen dat de bloedwaarden veranderen door het dieet. Ook is heel duidelijk een relatie gevonden tussen het moment van gemeenschap ten opzichte van de ovulatie en het geslacht van de baby.
Het onderzoek loopt nog door. De aantallen zijn inmiddels ruim verdubbeld en de resultaten bevestigen die van de publicatie van 2010. Er loopt ook een onderzoek voor ouders die een jongen willen. De resultaten tot nu toe zien er goed uit en zijn in lijn met die van het meisjesonderzoek.